De Maserati MC20 is niet alleen erg leuk om naar te kijken, maar ook bijzonder aangenaam om mee te rijden. Al is het weggedrag wel helemaal anders dan we eigenlijk verwachtten.
15 foto’sPrijsNB
- Score redactie NB
Overzicht :
Het is zelden rustig in Modena en daar wil de Maserati MC20 een einde aan maken. Deze supercar moet de locomotief worden waaraan de rest van het gamma zich kan vastklampen, onderweg naar wat een mooie toekomst moet worden.
Er wordt vooral uitgekeken naar de komst van de Maserati Grecale, een SUV die bouwt op de Giorgio-architectuur van de Alfa Romeo Stelvio. Samen met de Levante Hybrid moet de Grecale voor nieuwe verkoopssuccessen zorgen. De MC20 fungeert vooral als vaandeldrager, als de brug tussen het rijke verleden en de beloftevolle toekomst.
Koetswerk en afmetingen
De Maserati MC20 heeft geen logo’s nodig om zijn identiteit te onthullen; het koetswerkontwerp van de 4,7 meter lange en slechts 1,2 meter hoge supercar combineert designelementen van de legendarische Birdcage met de destijds voor de racerij ontwikkelde MC12. Het elegante lijnenspel weert spoilers en andere vleugels. Met dank aan Dallara, dat ervoor zorgde dat de aerodynamisch geoptimaliseerde onderzijde (met een vlakke vloer en vortexgeneratoren) voldoende downforce genereert: ongeveer 100 kilogram bij 200 km/u.
Er komen nog varianten. De Maserati MC20 debuteert als coupé, maar de Italiaanse constructeur maakt ook werk van een roadster én van een 100% elektrische versie, die het portfolio eind 2022 komt vervoegen. De ontwikkeling gebeurt in eigen huis, door het Maserati Innovation Lab, de productie vindt plaats in de historische site op de Viale Ciro Menotti in thuisstad Modena. En die historische link wordt gekoesterd.
Ook de kleuren knipogen naar het rijke verleden van het merk. De Maserati MC20 wordt immers gelanceerd in zes historische, speciaal voor deze supersportwagen ontwikkelde laktinten: Bianco Audace, Giallo Genio, Rosso Vincente, Blu Infinito, Nero Enigma en Grigio Mistero. Nu maakt de Italiaanse constructeur ook werk van verregaande personalisatiemogelijkheden onder de noemer van Fuoriserie. Klant is koning. Toch als hij over een koninklijk budget beschikt.

Interieur en kofferruimte
De ontwikkeling van de Maserati MC20 nam amper 24 maanden in beslag en dat zie je aan sommige interieurelementen – zo lijkt het stuur verdacht veel op het exemplaar dat de Alfa Romeo Quadrifoglio gebruikt. Maar de eenvoudige opzet van zowel het dashboard als de cockpit zetten wel de juiste toon: stijlvol, maar functioneel. De zichtbaarheid rondom het koetswerk is opvallend goed, met dank aan de overzichtelijke A-stijlen en de digitale achteruitkijkspiegel.
Centraal op de middentunnel staat de draaitoets waarmee je de verschillende rijmodi selecteert. Die krijgt een klassieke look die wat afsteekt tegen de digitaal ondersteunde selectieknoppen die pakweg AMG, Ferrari en Porsche tegenwoordig gebruiken. Het instrumentarium is volledig digitaal, daar zouden wij dan weer voor een analoge toerenteller geopteerd hebben. Het is een omgeving die rust brengt en je uitnodigt om te rijden, en daar draait het uiteindelijk om.
Zoek niet naar het intussen typische klokje bovenaan de middenconsole, want de Maserati MC20 doet het zonder. Wel aanwezig: een achter een aanraakscherm van 10,15 inch schuilend infotainment met hedendaagse connectiviteitsmogelijkheden, een Android-omgeving met Alexa-spraaktechnologie. Het is ooit anders geweest bij de Italianen… De MC20 komt zonder achterbank, tel het volume voor- en achteraan samen en je komt uit op een bagagevolume van 150 liter.

Specificaties en prestaties
De Maserati MC20 introduceert de in eigen beheer gebouwde Nettuno-krachtbron, een propvol F1-technologie gestoken V6-biturbo die een cilinderinhoud van 3 liter combineert met een vermogen van 630 pk (bij 7.500 opm) en een maximaal koppel van 730 Nm (tussen de 3.000 en de 5.500 opm). Die power wordt op de achterwielen gezet via een gerobotiseerde achtbak met dubbele koppeling. Die transmissie telt zes echte versnellingen en twee overdrives, bedoeld om het brandstofverbruik binnen de perken te houden en de CO2-emissies te drukken.
Geholpen door Launch-controlesoftware sprint de Maserati MC20 in minder dan 2,9 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt hij een topsnelheid van 326 km/u. Verschillende rijmodi zorgen ervoor dat je dat prestatiepotentieel kan afstemmen naar de omstandigheden en je persoonlijke skills en/of mood. Je hebt de keuze tussen: Wet, GT, Sport, Corsa en ESC Off. Elke stand komt bovendien met een zachtere instelling voor de dempers, vergelijkbaar met de zogeheten Bumpy-rijstand bij Ferrari.
De 3 liter-V6 reageert kwiek, maakt vrolijk toeren en gaat als een speer. Alleen missen we wat auditief drama, zelfs bij het terugschakelen hoor je de Nettuno nauwelijks van klank veranderen. In Corsa worden de instrumenten wat nadrukkelijker gestemd, maar van een orkest kan je nog steeds niet spreken. Waar is de tijd van de atmosferische V8 die de ether voortdurend in lichterlaaie zette? De versnellingsbak van de Maserati MC20 is goed, alleen zou de robotbak nog een tikkeltje zachter mogen terugschakelen in de mildere rijmodi.
Lees verder bij de bron: https://www.autogids.be/autotests/eerste-test/maserati-mc20-2021-review-test.html