Met Oud en Nieuw is er voor 110 miljoen euro aan vuurwerk de lucht ingegaan. Een Maserati Grecale Trofeo kost een fractie van dat bedrag. En dan heb je 365 dagen per jaar vuurwerk. Genieten zolang het nog kan!

Wat is opvallend aan de Maserati Grecale Trofeo?
De Maserati Grecale is het ‘kleine’ broertje van de Maserati Levante. Maar wanneer we oog in oog staan met Maserati’s jongste suv, blijkt het een flinke knaap. Hij is dan ook 4,86 meter lang, oftewel maar 16 centimeter korter dan de Levante. In de hoogte en breedte scheelt het nog veel minder. Wel oogt de Maserati Grecale van voren iets aaibaarder dan zijn stalgenoot. Door de afgeronde koplampen kijkt hij iets vriendelijker uit zijn ogen. En profil en van achteren zijn de gelijkenissen erg groot. Je herkent de Grecale vooral aan de volledig verzonken portiergrepen. Vanbinnen ontgrendel je de papieren trouwens met drukknoppen in plaats van ordinaire hendels. Niet extreem nuttig, wel lekker eigenwijs.
Kijken we naar de techniek, dan bouwt de Maserati Grecale qua onderstel voort op de Alfa Romeo Giulia en de Alfa Romeo Stelvio. Op motorisch vlak verwacht je in deze tijd vooral (stekker-)hybrides en volledig elektrische aandrijflijnen, maar daar doet de Grecale vooralsnog niet aan. Op een volledig elektrische Grecale moeten we nog even wachten. Tot dan levert Maserati zijn compactste suv als mild hybrid waarin een viercilinder tweeliter motor en een startmotorgenerator samen 300 of 330 pk ophoesten.
De Grecale Trofeo doet niet aan zulk modern geneuzel. Onder zijn motorkap vind je een ver naar achteren geplaatste V6. En wát voor één! Hij is afkomstig uit de Maserati MC20, de supercar van de firma, en herbergt bijzondere ontstekingstechniek die afkomstig is uit de Formule 1. In de Maserati Grecale Trofeo levert de Nettuno-V6 een vermogen van 530 in plaats van 630 pk en een koppel van 620 Nm. Daarmee maakt-ie nog altijd Bratwurst van de Porsche Macan GTS (440 pk/550 Nm) om maar een concurrent te noemen.

Wat zijn de pluspunten van de Maserati Grecale Trofeo?
Bij het maken van een sportieve suv dwingen autofabrikanten zichzelf in een bijna onmogelijke spagaat. Dat lukt de een beter dan de ander en de Maserati Grecale Trofeo blijkt een topturner. Want 530 pk is al imposant, maar de manier waarop de 2000 kilo zware en 1,66 meter hoge suv ermee omgaat, is nog indrukwekkender. De besturing is precies en direct, maar wordt nooit nerveus. Onder het toeziend oog van de elektronica, zorgen de luchtvering met regelbare demping en het sperdifferentieel ervoor dat de vierwielaangedreven suv aanvoelt als een sportsedan met achterwielaandrijving. Lichtvoetig, speels en … verschríkkelijk snel.
Begeleid door een krachtige V6-grom en luide explosies in de uitlaat bezorgt de Grecale zijn inzittenden hij de honderdprint een collectieve nekhernia. In 3,8 bloedstollende tellen is het kunstje geflikt. Ook daar kan een Porsche Macan GTS (0-100 in 4,3 s) niet aan tippen. De sensatie van strijkers, mortierbommen en Chinese rollen, maar je handen of ogen zul je er niet door kwijtraken. Hoogstens je rijbewijs … Voor de vorm kun je de alerte achttraps automaat zelf bedienen met de enorme aluminium flippers aan het stuur, maar echt nodig is dat niet.
Ook als je braaf met de Nederlandse verkeersstroom meegaat, valt er nog genoeg te genieten aan boord van de Grecale Trofeo. Het comfort is aangenaam en ook achterin is meer dan genoeg beenruimte. De hemel lijkt nooit ver weg in de Grecale, maar alleen zeer lange mensen stoten hun hoofd ertegenaan. En als dat gebeurt, dan komen ze in aanraking met zacht, alcantara-achtig materiaal – ook geen straf. En eigenlijk wil je overal aanzitten, van het alom aanwezige leer, de merklogo’s in de hoofdsteunen tot het carbon op de tunnelconsole en de portieren.
Lees verder bij de bron: https://www.autoreview.nl/autotests/id/32530/eerste-review-waarom-maserati-grecale-opwindender-is-dan-porsche-macan